spacer
Vandana addressing a group of people at Axelsons, Stockholm, Sweden
 

 

Halsa0

Halsa1

Halsa2

Halsa3
"Nu är jag mycket rörligare"

Lillemor Engholm Guy, 47 har gått på ayurvedisk yogamassage regelbundet i två år och har fått positiva effekter av behandlingen.

– Jag är lat, yogamassagen är utöver promenader det enda jag gör med min kropp. Men genom att gå till Vandana en gång i månaden har jag utökat min rörlighet och jag känner även att jag kan bibehålla den, säger Lillemor Engholm Guy.

– När Lillemor kom till Vandana var hennes bäcken för stängt och hon hade svårt att sitta i skräddarställning. Nu är hon mycket rörligare.

– Jag behöver inte längre tänka efter hur jag ska sitta för att sitta rätt. Kroppen rättar till det själv. Nu trivs jag också med att sitta med ena benet upp. Ja, hur hela kroppen vill vara har förändrats. Det känns också som att det som en gång blivit ”uppluckrat” inte går tillbaka till sitt gamla, stela läge.

Lillemor arbetar själv som massageterapeut och som utbildare i projektledning.

– Nu tycker jag inte längre att klassisk massage räcker för mig, den är inte tillräcklig när jag vet hur yogamassagen fungerar.

Efter en behandling hos Vandana känner hon sig oftast lättare i kroppen.

– Jag liksom glider fram på ett annat sätt. Ibland blir jag gosigt trött och vill bara hem och sova. Någon gång när jag haft en förkylning på gång har massagen utlöst den. Men det som varit allra tydligast för mig är att jag fått lättare att djupandas sedan jag började med yogamassage, avslutar Lillemor.

spacer

 

Article about Yogamassage published in Sweden in "Hälsa" Magazine

Nya massagen som gör dig Skönt mjuk i kroppen

Hennes nätta fot trycker skönt bakom mitt skulderbladet. I nästa moment stretchar hon mina armar och bröstmuskler i en skön yogapose. Vår reporter har testat den nya ayurvediska yogamssagen.

Behandlingsrummet på Söderkliniken i Stockholm, där Vandana Jain tar emot, är ljust och vackert. Här behandlar hon och hennes man Johan Westman klienter i skiftande åldrar, både män och kvinnor. De flesta kommer för att de har besvär i rörelseapparaten som frusen skuldra eller problem i nacke, rygg och knä. Men Vandana och Johan har även hjälpt klienter med reumatism och ödem.


– Ayurvedisk yogamassage är en ”invitation to self love” – en inbjudan till att älska dig själv, säger Vandana, som lärt sig tekniken från Kusum Modak i Indien, som utvecklat massageformen. Vandana förstår svenska, men talar helst engelska.


Kusum Modak hade arbetat som sjuksköterska och som Iyengar-yoga instruktör i 20 år när hon utvecklade tekniken efter hand som hon upptäckte att de patienter hon masserade mådde bra av att hon använde stretchingtekniker från yogan.


Vandana är yogalärare, hon också. Hon kom till Sverige efter att ha mött sin svenske man Johan på ett meditationscenter i Indien. Tillsammans utbildar de nu massörer från hela landet i tekniken. Cirka 25 terapeuter från hela landet har redan genomgått kursen som hålls på axelsons i Stockholm och fler är under utbildning


– Ayurvedisk Yogamassage är en kombination av två stora vetenskaper; ayurveda och yoga, säger Vandana, som utstrålar både lugn och en inspirerande livsglädje.


Innan vi startar behandlingen får jag en pratstund med hennes syster Rani, som är på besök. Hon behandlar på samma sätt som Vandana i Lana nära Milano. En läkare remitterar sina patienter till henne, efter att ha insett kraften i tekniken när han själv provat den. Rani berättar att intresset för Ayurvedisk Yogamassage ökar i hela Europa. Hon behandlar klienter med alla möjliga olika problem och ofta klienter som är utbrända.


Vandana ser den första sessionen som ett sätt att hälsa på klienten. Då frågar hon varför man kommer till henne, om man har skador eller varit med om en olycka och hur man arbetar. Utifrån svaren skräddarsyr hon sedan behandlingen. Men oavsett var klienten upplever problem behandlar hon alltid hela kroppen.


I massagen användes sesamolja och klienten ligger på en madrass på golvet, med. Vandana ber mig lägga mig på mage på madrassen och börjar mjukt värma upp mina ryggmuskler med svepande tag. Men efter bara någon minut märks det att det är annorlunda handlag än vid klassisk massage eller thai-massage, som ju också sker på golvet. Ganska snart frågar Vandana om det är okej att hon ställer sig på min rygg. Hon gör det vanligen inte det på första behandlingen men bedömer att det går bra att göra det med mig.


Det är en mycket annorlunda känsla när hon använder sina fötter och sin tyngd. Hon kommer riktigt djupt ner i musklerna, det känns. Spänningarna mellan skulderbladen trampas bort. Hon ber mig ta ett djupt andetag och lägger sedan lite extra tyngd bakom.


Under massagen står jag i ständig dialog med Vandana. Det är klienten som säger till när det känns som om det inte går att töja mer. När jag tycker att det räcker ber Vandana mig att ta ett djupt andetag och sedan frågar hon om det går att töja lite till.


– Många människor har inget förhållande till sin kropp och de kan inte heller sätta gränser. De kan inte säga stopp när jag stretchar, men tekniken lär dem att göra det, berättar Vandana. Den lär dem helt enkelt att kunna säga ”Nej” när det behövs, också utanför behandlingsrummet.


Hon berättar att en del klienter blir så glädjefyllda av behandlingen att de kallar den för antidepressiv medicin. Men en del kan känna av den utrensning som massagen ger och får huvudvärk och blir illamående efteråt. Det går dock snabbt över.


Jag är även yogalärare och känner igen töningarna från yogan. Mycket riktigt är många av klienterna yogautövare, som märker att massagen hjälper dem att komma vidare i sitt utövande. Med Vandandas hjälp kommer man helt enkelt längre i sina asanas – sina yogapositioner.


Det är en fantastisk känsla att någon annan töjer till dig. När man slipper hålla muskelkontrollen som annars när man stretchar kan man komma mycket djupare. Vandana stabiliserar med sina fötter eller någon annan del av sin kropp och jag kan helt tryggt bara låta henne töja tills jag känner att det är dags att säga stopp.


– Ayurvedisk Yogamassage gör precis som yogan dig medveten om din andning, berättar Vandana under massagen. Hon ber klienterna att ta djupa andetag, När bröstkorgen öppnas upp slappnar kroppen av de kan djupandas även i vardagen.


Klienterna berättar att den ökade rörligheten som kommer efter en Ayurvedisk Yogamassage brukar hålla i sig i ungefär en månad, även om du inte töjer själv alls under tiden. Det är inte för inte som den kallas för ”latmansyoga”.


Efter en stund är det dags för mig att lägga mig på rygg. Vandana ger sig i kast med mina ben, sträcker och drar behagligt i dem. Jag frågar skrattande om hon tycker att jag behöver bli ännu längre än mina 183 cm. Hon svarar att den speciella töjningen är mycket bra för knäna. Att jag är stelare i ena sidan märks, men Vandana berättar att det egentligen är den sida jag aldrig har ont i som är kort som orsakar muskelspänningar i den andra kroppshalvan. På slutet av sessionen rättar hon till mitt sneda bäcken genom att sitta på det och utöva tryck på olika sätt.


Behandlingen är annorlunda än alla andra behandlingar jag varit med om. Kombinationen av oljemassage och djupa töjningar är både effektiv och njutningsfull. Speciellt slutet av de 80 minuterna -när Vandana töjer ut min nacke med hjälp av fötterna och sedan masserar mitt ansikte med olja - är ljuvliga. Sedan lämnar hon mig i skön djupavslappning med en tunn scarf över ögonen.


Efteråt är min hållning dramatiskt annorlunda. Mitt bäcken känns balanserat, mina axlar rörligare. Som efter ett yogapass, fast ännu bättre.

Fördelar med ayurvedisk yogamassage:

• Förbättrar cirkulationen
• Stärker immunförsvaret
• Löser upp muskelspänningar och ökar rörligheten
• Ger djup avslappning och möjlighet till känslomässig återhämtning och balans

Passar dig inte så bra:

• bara vill ligga tyst och njuta. Massagen kräver att du är delaktig.
• Vill ha en lätt och mjuk massage som inte går på djupet.


Vill du veta mer?

Info om Vandana Jains och Johans Westmans arbete

www.ayurtouch.com

Utbildning i ayurvedisk yoga massage:

www.axelsons.se

 

 
Top of page
spacer
curved corners
spacer